2 Ağustos 2020 Pazar

Vatanın Gururlu Evlatları

YAZAR: Aynur Kazimova
ADPU öğrencisi (kafkazh.com ve ADPU TGT IBT fakültesi tarafından düzenlenen "En Yaratıcı Makale" yarışmasında birincilik)

Anavatan ve anavatan hariç, hayattaki her şey zevk ve fırsata göre değiştirilebilir, anavatan ve anavatanı seçmezler. zafer, gayret ve şeref. Anavatan kutsaldır, Anavatan canımdır, tüm aşklarımızın başlangıcı ve sonu Anavatanla bağlantılıdır. Anavatanım Azerbaycan, bu ülkenin vatandaşıyım, bu ülkede doğdum ve büyüdüm, Azerbaycan atalarımızın kutsal bir hazinesidir. .

Ancak cesur ve yenilmez oğullarımız düşmana karşı bir kalkantı. Onlara hak ettikleri cevapları verdi.Annem Tomris Keykhosrov'un başını bir kılıçla kestiğinde, dünya Türk kadının cesareti ve cesareti tarafından hayrete düştü Evet, bu toprak değerli oğulları ve kızları üretti. İsimleri yüzyıllar geçmesine rağmen halkımızın hafızasında silinmez bir iz bırakan bu kahramanlar, bugünden bugüne kadar hafızadan silinmemiştir Bugün, geçmişleri ile - Javanshir, Tomris, Köroğlu, Qachaq Nabi, Qachaq Karam, Babeki ve diğer birçok cesur oğul. Azerbaycan kızıyla gurur duyuyor.
Halkımızın görkemli tarihi birçok kahramanlik sayfaları açısından zengindir. Koşullar kahramanlar yaratır ve kahramanlar tarih yaratır. Gurur, haysiyet, onur, ölümsüzlük ve vatan sevgisi ile örnek olan Mubariz Ibrahimov gibi. Mubariz ismini haklı çıkardı. Mubariz Ibrahimov 7 Şubat 1988'de Bilasuvar bölgesindeki Aliabad köyünde doğdu. 1994 yılında şehit edildiği M.Piriyev adlı Aliabad köyü ortaokuluna girdi. 2005 yılında orta öğrenimini tamamladı ve askerlik hizmetine çağrıldı. 18 Haziran 2010 günü, saat 23:30 civarında, sadece iki ordu arasında bir kilometrelik bir mayın tarlasını geçti ve ilk saldırıda beklenmedik şekilde çok sayıda Ermeni Silahlı Kuvvetlerini ve subayını öldürdü. saatlerce onlarla yalnız savaşmak. Düşmana ağır kayıplar verir ve zayıf kanatlarını ortaya çıkarır.
Bir Azerbaycan dövüşçüsüı sabah eşit olmayan bir savaşta kahramanca öldürüldü. Babası Agakerim Ibrahimov'un sözlerinden: “Sabah erkenden saat 5-6 arası bir telefon aldım. Oğlunun eve gelip gelmediğini sordular. Hatta çok fazla silah aldığını ve bölgeyi terk ettiğini söylediler. Dedim, oğlumu tanıyorum, sınıra git. Sonra mektubunu buldular ... 2010 yılında Mübarek İbrahimov'un ailesine son mektubunu yazdı:
"Canım, babam ve annem. Sarıya cesaret etme. Umarım, cennette bir röportaj alırız. Üç kez dua et. Dahası, ürün vücudun sıkı bir gününde. Bunu Tanrı'ya yapmamalıyım. En azından ürün sürdürülebilirliğe tapan. Bu onursuz insanlarla başa çıkacağım. Eğer bir şehit olsaydım - ağlama. İkincisi, sevin, orada büyüdüm. İbadetleriniz için yeterli. Bol meyve suyu verin. Bunu Seyyid Navi olarak söylemeliyim. Tanrı harika. Çok teşekkür ederim. Oğlunuz Mubariz. Hallak Gerçeğinizdir. "
Aynı yıl Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Mübarek İbrahimov'a "Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Kahramanı" unvanı verilmesi üzerine bir kararname imzaladı (ölümünden sonra).
Sadece Mübarek İbrahimov değil, bu kadar çok kahramanımız ve gururlu çocuklarımız var.
Gizira, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki olağanüstü hizmet ve cesaretiyle seçildi.
Sadece Mübariz İbrahimov değil, bu kadar çok kahramanımız ve gururlu çocuklarımız var.
Böyle bir sınıra gitmek istiyorum. Ben Azerbaycan'ın en güzel bölgelerinden biri olan Tartar bölgesinde yaşıyorum, bildiğiniz gibi Tartar bir cephe bölgesi ... Annem bize 1992-1993 yıllarında Karabağ Savaşı'nı anlatıyor. İnsanların dayanışması, tüm gençlerin silah alıp öne çıktıkları gerçeğinden bahsediyor, annem insanların topçu sesinden, mermi sesinden korkmadıklarını söylüyor.
Çok sayıda evde topçu mermileri bile vardı, köyümüzde hala mermilerin izleri var, köyümüzde birçok insanı öldürdü, çok sayıda yaralı vardı, ancak kahraman askerlerimiz Ermenilerden birçok köy kurtardı. Vugar Mammadov, Rahman Almuradov, Yagub Heydarov, Mehrac Mahmudov, Faig Aliyev, Parviz Ismayilov, Ceyhun Agayev, Nizami Niftaliyev, Mansur Agayev, Asaf Gasimov, memleketine hayat veren ve şehitliğin zirvesine yükselen köyümüzün gururlu çocukları.
Böyle kanlı savaşlara tanık oldum. 1-2 Nisan 2016 gecesi topçu sesini uyandırdık.Genellikle bir sürü silah sesi duyduk ama sanki başka bir şey değildi, sanki ışıklar gökyüzünde parlıyor gibiydi.
Savaşlar Azerbaycan Ordusu'nun zaferiyle sonuçlandı. Tartar bölgesinin Talış köyü, Cabrayil bölgesinin Lalatapa yüksekliği ve Jojug Marjanli, Goranboy bölgesinin Gülustan köyü ve Tartar bölgesinin Madagiz köyü etrafındaki bazı konumlar düşmandan kurtarıldı.
Böylece suçlu Ermeni liderlerin geçilemez Ermeni siperleri hakkındaki efsanesi devrildi. Eğitim birimlerimiz Madagiz'in stratejik öneme sahip yerleşiminde ve Ermeni gönüllüleri taşıyan otobüste düşmanın askeri üssünün karargahını vurdu. Operasyon sırasında Ermeni silahlı kuvvetlerinin Aghdara, Madagiz ve diğer yerleşimlerden seferber etmek istediği yedek kuvvetler önleyici grevler ile birimlerimiz tarafından yok edildi.Her zamanki gibi Nisan savaşlarında Ermeniler Tartar cephesinde ağır kayıplar verdi. Nisan savaşları dünyaya Azerbaycan Ordusu'nun gücünü, kazanma kararlılığını ve adaletin restorasyonunu gösterdi
Bugün Ermeni provokasyonuna tanıklık ediyoruz Son günlerde askerlerimizin Ermeni provokasyonuna layık yanıtı herkesi mutlu etti, maalesef şehitlerimize oldu, ancak anavatan için ölenler varsa, anavatan. Tovuz'daki bu savaş, Azerbaycan ordusunun toprağımızın her santimini koruduğunu bir kez daha kanıtladı. Azerbaycanlıların dünyadaki dayanışmasını memnuniyetle karşılıyorum, Azerbaycanlıların protestoları dünyanın birçok ülkesinde yapılıyor, yani halkımızın dayanışması demek.
Cephenin vatandaşı olarak, bizi kışın soğukta ve siperlerde yazın sıcağında koruyan askerlerimize şükranlarımı sunuyorum, halkımızın kahraman askerleri ve subaylarından gurur duyuyorum ve işgal altındaki topraklarımızın yakında Ermeni teröristlerden kurtulacağına inanıyorum. Şuşa ve Khankendi'de bayrağımız kalkacak, şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak.