19 Ekim 2016 Çarşamba

Azatlığın Daim Olsun Can Azerbaycan

Senan Kazımoğlu
senan@turkata.com

18 Ekim Azerbaycan Cumhuriyetinin Bağımsızlığının yenilediği gündür. Her ne kadar bazıları buna “Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü” dese bile bizim gerçek bağımsızlık günümüz 28 Mayıs 1918’dir.
 Çünkü 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan'ın Bağımsızlık beyannamesinde Azerbaycan Cumhuriyeti 28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin varisi olduğu belirtiliyor. Eğer biz 1918’de kurulan Azerbaycan devletin varisi isek bizim Bağımsızlık günümüz 18 Ekim değil 28 Mayıstır. Zira öğle olmasaydı şuan biz Azerbaycan Halk Cumhuriyetin üç renkli bayrağını Devlet Bayrağı, Milli marşını da Milli Marşımız olarak kabul etmezdik.
Bazıları zannediyor ki bize bağımsızlık tepsiyle sunuldu. Hayır Asla!!! Biz Bağımsızlığımızı canımızla, kanımızla, dişimizle tırnağımızla kazıya-kazıya kazandık. Uğruna şehitler verdik bir milyondan fazla mültecimiz oldu ancak biz neyin pahasına olur olsun bağımsızlığımızı istedik ve aldık. Bu bağımsızlıkta da en büyük pay sahibi olanlardan biri de hiç şüphesiz Azerbaycan Azatlık Harekatının lideri Merhum Cumhurbaşkanımız Ebulfeyz Elçibeydir.
Elçibey hayatını Azerbaycan'a feda eden tam bir vatan ve millet aşığıydı. Sovyetlerin en güçlü zamanında bile o hep Azerbaycan için çalıştı. Bunun için hapis yattı ancak Bağımsız Azerbaycan davasından hiç dönmedi.
1980’li yılların sonlarına doğru Sovyetlerin rejimin Karabağ’daki Ermenilerin isyan harketlerinde Ermenilerden yana tavır alması bardağı taşıran son damla oldu. Ebülfeyz Elçibey liderliğinde o zamanki Lenin şimdiki adıyla Azatlık Meydanındaki halkın protesto gösterileri yavaş yavaş Bağımsızlık Harketine dönüştü.  Artık, Sovyetlerin 70 yıldır gizlemeye çalıştığı 1918 de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 3 renkli şanlı bayrağı meydanlarda dalgalanır olmuştu. Bu Halk Harekatı büyüyerek devam ediyordu. Azerbaycan tarihine “Dirçeliş (Diriliş) Günü” olarak geçen 1989 yılın 17 Kasım tarihinde Bakü’de Azatlık Mitinglerine katılanların sayısı 2 milyonu geçti. Ancak ne acıdır ki Sovyetlerin buna cevabı çok sert oldu. 20 Ocak 1990 günü aynı 1920 de olduğu gibi Sovyet ordusu Bakü’ye girerek silahsız insanlara karşı deyim yerindeyse katliam yaptı. Bu katliam Azerbaycan halkının bağrında yanan Bağımsızlık ateşini söndürmek yerine daha da alevlendirdi. Artık Azerbaycan halkı Sovyetlerle aynı çatı altına yaşamayacağını bir kez daha anladı.
Nihayet büyük fedakarlıklar ve hala bugün bile devam eden Karabağ savaşına rağmen Azerbaycan halkı, 70 yıllık aradan 18 Ekim 1991 yılında sonra yeniden özgürlüğüne kavuştu. 
AZATLIĞIN DAİM OLSUN CAN AZERBAYCAN