7 Temmuz 2015 Salı

Ramazanda Evlilik Saadetinizi Canlı Tutmak İçin 8 İpucu

Geçen Ramazan eşimin iftar için elleriyle hazırladığı meyve salatasını yemek için sabırsızlanıyordum. Meyveler benim kestiğim gibi kesilmese de sevgiyle kesilmişlerdi ve bu da benim Ramazan’ımı ekstra özel yapan şeydi. Eşimle iftarlarımız sadeydi: sadece bir hurma, biraz su, biraz meyve salatası ve birbirimizin arkadaşlığı. Ve ihtiyacımız olan her şey buydu.

Evli çiftlerin oruç tutarken cinsel ilişkiye götürebilecek kadar bir samimiyete izni olmamasına rağmen Ramazan boyunca sevginizi ifade edebileceğiniz birçok yol bulunmakta.
Allah subhanehu ve teala ayette şöyle buyurmuştur:
“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, sizin örtüleriniz, siz de onların örtüsüsünüz. Allah, gerçekten sizin, nefislerinize ihanet etmekte olduğunuzu bildi, tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazdıklarını dileyin. Fecir vakti, sizce beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra geceye kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde itikafta olduğunuz zamanlarda da onlara (kadınlarınıza) yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, (sakın) onlara yanaşmayın. İşte Allah, insanlara ayetlerini böylece açıklar; umulur ki sakınırlar.” [Bakara,187]

Bu yüzden gün boyunca cinsel aktivitelerin katı bir biçimde yasaklandığını hatırlamak önemlidir, akşamdan ertesi sabahın şafağına kadar eşinizle cinsi münasebette bulunmaz yasaklanmamıştır. Oruçlu olarak uzun bir gün geçirdikten sonra muhtemelen yorgun olabilirsiniz ve bu periyodda teravihe ve ya da gece namazına hazırlanıyor olabilirsiniz, bunlarla birlikte Ramazan ayı için sınırları ve izinleri bilmek önemlidir.

Bu makalede eşinize zaman ayırmanıza, onunla bağ kurmanıza ve mübarek Ramazan ayı boyunca bir eş olarak imanınızı kuvvetlendirmede yardımcı olacak ipuçları ve tavsiyeleri sizinle paylaşacağız. Ramazan ayının yoğun günlerinde bile mutlu bir evlilik için çabalamak, yılın geri kalanında huzurlu bir evliliğin temellerini sağlamlaştıracaktır inşaAllah.

1) Eşinize Zaman Ayırın

Kocama vakit ayırmak şöyle dursun Ramazan da kendime bile nasıl zaman ayıracağım diye sorabilirsiniz. Açıkça konuşmak gerekirse hayat, özellikle de küçük çocuklarla her şeyin dağınıklık çemberinde gözlerinizin önünde uçtuğu yerde, Ramazan boyunca bir kasırga gibi olabilir. Bu kasırgayı sakinleştiren de bizim nihai hedefimiz, Cennettir. Peki Cennete nasıl ulaşacağız? Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in dediği gibi bir kadının Cennete girmesinin yollarından biri kocasını hoşnut etmesidir.

“Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.” [Tirmizî, Radâ 10, (1161).]

Bu hadisi dikkate alarak, tabii ki kocanızı razı etme düşüncesi yeniden nihai hedefiniz Cennete odaklanıyor. Kocasına zaman ayırmak bütün eşlerin çabalaması gereken bir amaçtır, özellikle de amellerimizin mükafatlarının kat be kat arttığı mübarek Ramazan ayında. Kocanızı razı etmeyi amaçladığınızda birden çok amaç belirleyin: hatalarına karşı sabrınızı arttırmak, sinirinizi kontrol etmek, daha nazik olmak; böylece bu amaçların her birinin mükâfatını kat kat alırsınız inşaAllah.

2) Sahur ve İftarı Eşinizle Yapın

Eşinizle vakit geçirmenin başka bir yolu da sahur ve iftarı onunla yapmanızdır ve bu, Ramazan ayı boyunca birbirinizle bağ kurmanızın güzel bir yoludur. Dahası bu zamanlar, birbirinizin Ramazan ayındaki amaçlarınızda ilerlemelerinizi konuşmak ve birbirinize Allah subhanehu ve teala rızası için oruç tuttuğunuzu hatırlatma fırsatını sağlayacaktır. Eğer eşiniz orucunu mescitte açarsa, o zaman akşamın ilerleyen saatlerinde telafi için hafif bir yemekle zaman oluşturarak deneyin. Bu her zaman gerçekleştirilebilir olmasa bile, deneyin ve haftanın iki veya üç akşamını planlayın ve çocuklarınızı da bu istişareye dahil edin. Amaç, duygusal bağ kurmak ve birbirinizin arkadaşlığının keyfini çıkarmak için stressiz ve sakin bir ortam oluşturmaktır.

3) Eşinize Yardım Edin

Birisini umursadığınızı göstermenin iyi yolu, ona stresli zamanlarında yardım etmektir, eğer küçük çocuklu bir anneyseniz bunu ilk elden öğreneceksiniz! Bununla birlikte, Ramazan boyunca eşlerin hanımlarına yardımcı olacakları birçok yol var, örneğin bulaşıkları makineye dizmek, çocuklara göz kulak olmak veya sahur ya da iftar hazırlığına yardım etmek gibi. Yardımcı bir ele sahip olmak kesinlikle fazlaca takdir edilir ve eşler arasındaki sevgiyi arttırır çünkü bir şeyi birlikte yapıyorlardır. Ramazan başlamadan önce onunla sağlıklı bir konuşma yapın ve özellikle Ramazan ayı boyunca birbirine yardım etmenin büyük mükafatı olacağını ona hatırlatarak, oruç başladığında ona işten önce veya sonra tamamlayabileceği bazı görevler önerin.

4) Bir Eş Olarak Bilginizi Arttırın

Ramazan boyunca eşlerin birbirlerine olan sevgilerini arttırmanın bir diğer etkili yolu ise, İslam’da evlilik, eşlerin birbirleri üzerindeki hakları ve benzerleri konuda olan İslami konferanslara beraber katılmaktır. İslami konferansları dinlemek veya İslami bir kitap okumak, gün boyunca herhangi bir zamanda birlikte yapılabilir ve bilgiyi tek başına öğrenmeyip aynı zamanda birlikte kaliteli zaman geçirmenin harika bir yoludur. Youtube, iman kuvvetlendirici konferanslar için paha biçilemez bir kaynaktır, yani Ramazan ayı boyunca daha sonra özellikle de iftar da tartışabileceğiniz değerli hatırlatıcılar için biraz zaman ayırabilirsiniz.

5) Birbirinize Hadis Gönderin

Sağlıklı evlilikler için ipuçlarında genelde, yemek çantasına veya masasının üstüne bulması için sevimli ‘seni seviyorum’ notları bırakın, tavsiyesi oluyor. Ramazan boyunca bunu birbirinize sms veya mail göndererek yapın. İkinizin de bu dünyada sıkı çalışmasını motive etmek için, örneğin ona Cennetle ilgili bir hadis gönderin ve sizi bekleyen güzellikleri hatırlattığınızı söyleyin, böylece ikiniz bir gün Cennette karşılaşabilirsiniz:

“Kevser cennette bir nehirdir. Onun kenarı altındandır. Suyu, inci ve elmas üzerinden akmaktadır. (Yani taş yerine inci ve elmas vardır.) Onun toprağı miskten daha iyi kokacaktır. Suyu kardan daha beyaz olacaktır. Buzdan daha serin, baldan daha tatlıdır.” (İbn Mace)

Ramazan ayı esnasında böyle bir hadis almak, ikinizin de fedakârlıklarınız için güzel mükafatlar alacağınızı hatırlatacaktır, inşaAllah.

6) Birbirinizi Teşvik Edin

Ramazan ayı boyunca günlük Kur’an okumak, sure ve dualar ezberlemek ve vaktinde dua etmek için birbirinizi teşvik edin. Samimi bir teşvik için söylenen her yumuşak kelimeyle birlikte birçok mükafat gelecektir. Ve karşılıklı teşviklerin her bir kelimesi, birinizin diğerine olan sevgisinin hatırlatıcısıdır çünkü sadece birbirini sevenler Cennette de birlikte olabilmek için, dünyada olabildiklerinin en iyisi olmak için birbirlerini teşvik ederler.

7) Kendinizi Onun İtikaftan Dönüşüne Hazırlayın

Bu Ramazan eğer eşiniz itikafa girmişse, bir gün erkenden sadece eşiniz için göz kamaştırıcı olmak için kendinize zaman ayırın. Sizi görmeden ve her anını Allah subhanehu ve teala’a ibadetle geçirdiği 10 günden sonra eşiniz, sadece onun için çabaladığınız şeyleri takdir edecektir. Tekrardan, Allah’ın rızasını kazanmak, sizin için muazzam bir mükafatı ve mutlu bir eşi garantileyen, eşinizin rızasını kazanmaktan geçiyor.

8) Gizlice Dua Edin

Ramazan ayında duaların kabulü için sayısız fırsat var. Bu yüzden gerçekten devamlı bir mutluluk için bol dua edin ki Allah subhanehu ve teala evliliğinizden razı olsun ve sizin ve eşinizin arasındaki sevgi ve anlayışı arttırsın. Ebu Zer radıyallahu anhu rivayet etmiştir ki Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Müslüman bir kul, din kardeşi için gıyabında duâ ederse, Melek de: “Onun için istediğinin bir misli de senin için olsun.” diye duâ eder.” [R.Salihin, H.No:1523.]

Biliyoruz ki özellikle de Ramazan ayında hayat yoğun oluyor fakat evliliğinizi sağlıklı ve canlı tutmak için gösterdiğiniz bütün samimi çabalar mükâfatlandırılacaklardır inşaAllah. Kendinize birbirinizi mutlu etmenin getireceği mükafatları hatırlatın ve bu Ramazan mutlu evlilik temellerini inşa edin!

Kaynak:  Suffagah.com