24 Haziran 2015 Çarşamba

Osmanlı Düşmanlığı

Senan Kazımoğlu
senan@turkata.com

Osmanlı'nın Türk devleti olması artık inkar edilemez bir gerçektir. Bu gerçeği tüm dünya kabul ettiği halde, Osmanlı devletininvarisi sayılan bugünkü Türkiye'de kendilerini sözde "Türkçü, milliyetçi" olarak adlandıran bazı kişiler nedense bunu inkar ediyorlar. Osmanlı'nın Türk olmadığnı iddia ediyor ve hatta daha da ileri giderek Osmanlı'yı "Türk düşmanı" ilan ediyorlar.

Avrupa'nın, Amerika'nın, Rusya'nın Osmanlı devletine nefret beslemesi normaldir. Ancak bazı sözde ve hala üstelik kendilerini "Türk milliyetçisi" olarak adlandıran ancak gerçekte milliyetçilikten ve Türklükten uzak kimselerin Osmanlıya düşmanlık beslemesinin hiç de anlaşılır bir yanı yok.
Maalesef, bu düşmanlık artık Azerbaycan "milliyyətçilərinə" de sirayet ediyor. Bu iş o kadar keskinleşmiş ki, bazıları Osmanlı'nın adını bile duymayı hazm edemiyorlar. Hatta bazıları 1918'de Azerbayacana yardım için gelmiş Osmanlı ordusu hakkında "yok, onlara Osmanlı ordusu demeyin. Onlar Osmanlı ordusu değil, Kafkasya İslam ordusuydu "diyorlar. Ben anlamıyorum, Kafkas İslam ordusu kimin ordusuydu ??? Ordunun subay ve askerleri hangi devletin asgerleriydi ???
Bu çeşid "milliyetçilerin" bazıları da Osmanlıya düşmanlığı Safevi-Osmanlı savaşına göre değerlendiriyolar. Ancak bir şeyi anlamıyorlar ki, Safevi-Osmanlı savaşı bir ırk, bir millet savaş veya bazılarının zannettiği gibi toprak savaşı değildi. Safevi-Osmanlı savaşı bir ideoloji savaşıydı. Doğru veya yanlış, bu savaş oldu ve bitti. Bizim birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz anda bu olayı abartıp öne çıkarmak ne derece doğrudur onuda sorgulamak gerek.
Çoğunluk ise öyle düşünüyor ki, Osmanlı Türkiye'ye aittir, Azerbaycan'la hiçbir ilgisi yoktur. Bunun da sebebi, bazı kişiler tarihi olaylara, bugünün bakışıyla bakıp bugünkü koşullarda değerlendirmeleridir. Bu ise çok yanlış düşüncedir. O zamanki Azerbaycan devletlerini (Karakoyunlu, Akkoyunlu ve. s) kuranlar gibi, Selçuklu ve Osmanlı devletini de kuranlar Oğuz Türkleri değil mi ???
Ancak ne yazık ki, o kişiler bunları düşünmüyor. Bir şeyi anlamak gerekir ki, eğer biz Türk Islam birliği istiyorsak, Tarihe bölüm bölüm, parça parça değil, bir bütün olarak bakmayı öğrenmeliyiz. Kabul etseniz de, etmeseniz de Osmanlı Devleti, Türk Islam tarihinin en büyük devletlerinden biridir. Bu gerçeği hiç kimse ve hiçbir şey değiştiremez !!!