23 Mayıs 2015 Cumartesi

Binanın Karartdığı Vicdanlar

Senan Kazımoğlu
senan@turkata.com

Bir kaç gün önce Baküde 16 katlı bir apartmanda gerçekleşen korkunç yangından haberiniz oldu herhalde. Azerbaycan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalara göre 15 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. İlk soruşturmaya göre yangının büyümesine sebeb olan binanın kalitesiz yüz örtüğü. Bu yüz örtüğü ucuz ama yanıcı ve zehirli maddelerden oluşuyor. Zaten ölenlerin çoğu da yanarak değil, zehirlenerek ölmüşler.

Benim dikkatimi çeken şey bu Baküdeki ilk yangın değil. Bundan önce de yine aynı yüz örtüklü binalarda yangınlar olmuştu. Ancak en korkuncu bu yangındı. Zira ölü ve yaralı sayısı da bunu doğruluyor. Ancak anlaşılan o ki bu kadar yangından ders alınmamış olacak ki ancak bu yangından sonra bu yüzlükle örtülen binaların yüzlükleri şimdi sökülüyor. Bu tedbir daha önce alınamaz mıydı? İlle de böyle bir kaza mı olmalıydı?
Yangından sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin emriyle binadaki kazazadelerin hemen hepsine tazminat ödenilecek. Çok yerinde ve doğru karar. Ancak ne yazık ki tazminatı ödemekle sorumlu kimseler sadece binada tapusu elinde olanlara yardım ediyor. Kirada yaşayanlara tazminat verilmiyor.
Gelelim Muhalefetin tutumuna. Oldum olası Azerbaycan Muhalefetinden hiç hazz etmemişimdir. İktidarı kötülemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Önlerine çıkan bütün olumsuzlukları İktidar aleyhine kullanıyorlar. Yanan binada da bu tutumları değişmedi.
Yangınla ilgili Muhalefetin yayın organlarına bakıyorsun, biri diyor 27 kişi ölmüs, biri diyor ben 40 kişinin cesedini gördüm, biri diyor 50 kişiden fazla insan ölmüs ve. s. Daha bunlar kendilerini bile yalanlıyorlar. Biz bunu geçen yıl Ağustos ayında Karabağdaki operasyonlarda da gördük. O zaman da şehit askerlerimiz için farklı farklı rakamlar söylüyorlardı. Bizim Muhalefet İktidara değil millete muhalif.
Daha bu faciayı kendi husumetlerine alet eden, bir birine savaş açan TV kanallarından bahsetmiyorum bile.
Görülen o ki yangın sadece binanı değil, insanların vicdanlarını da karartmış. Allah bir daha böyle bir felaketi kimseye göstermesin. Amin.