20 Kasım 2023 Pazartesi

Boykot Sadece İsrail’e mi?

 Yasir Talha Adar

Günümüzde gündem olan boykot İsrail’in Filistin’i işgaliyle beraber yeni bir aşamaya girdi. Boykot sadece İsrail malları için mi geçerli? Hayır boykot bu zulme destek veren ülke fark etmeksizin markalar için de geçerlidir. Sosyal medyada paylaşımda olan bir videoda Starbucks, Burger King, McDonald’s gibi şirketlerin İsrail’in olmadığını söyledi. Evet! Bu bilgi doğru ama dikkat etmediğimiz bir şey var ki, bu şirketler ve daha fazlası İsrail’e hem maddi, hem de manevi destek veriyorlar.

Boykot meselesinde aklımıza sadece Avrupa ülkeleri yada ABD şirketleri gelmesin. Listede maalesef ülkemiz Türkiye’den de destek verenler var.

Peki ya ne yapabiliriz? İlk başta İsrail ve destekçilerinin mallarına çok dikkat etmeliyiz. Mesela kendi ülkemizde kendi mallarımız varken, neden İsrail ve destekçilerinin mallarını tercih edelim? Bizim aldığımız ürünler yüzünden Filistinli mazlumlar ölmek zorunda değil. Ama “ben hangi ürünün boykotlu olduğunu bilmiyorum” diyorsanız, son günlerde bu konuda bazı platformlar kurulmuştur. Buna misal olarak boykothareketi.com u  gösterebiliriz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde buyuruyor ki “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki bu imanın en zayıf derecesidir.” Şimdi siz karar verin bu hadisin neresindesiniz?