2 Kasım 2020 Pazartesi

Benim Gözümde Karabağ

 SEMA ZAMIKKIZI

Benim gözümde Karabağ ... sadece benim gözümde değil, gerçeği ve adaleti bilen herkesin gözünde, Vatan sözünden anlayan herkesin, ruhu Türk cesaretiyle dolan herkesin gözünde Karabağ Azerbaycan'dır !!!

 Karabağ benim Vatan hasretimdir...

 Benim gözümde vatan hasreti benden önce dünyaya göz açmış, büyüdükçe karşılaştığım ve anlamını anladıkca  üzüldüğüm acı bir gerçektir. Ama bu gerçeğe asla katılmayacağım. Çünkü her gün güzel memleketime, Karabağıma daha yakın hissediyorum kendimi... O güzel yerleri öyle hayal ettim ki her gün vatan topraklarımın kokusunu, Harıbülbül çiçeğinin tazeliğini hissedebiliyorum.

Ne kadar çok yazarsam o topraklarda yaşamış ve hayatının en güzel yıllarını orada geçirmiş insanların vatan hasretini yazıp bitiremem. Onlar için vatan hasreti,hayellere daldığı zaman vatanlarını görüp ve hoş bir gülümsemeyle uyandıklarında kalplerini dolduran acı bir keder duygusudur. Azerbaycanın her santimetresinin bizim için değerli olduğu doğru ama insanın büyüdüğü, çocukluğunu bırakıp geldiği ve mutlu günleri geçirdiyi yerler bambaşka duygular yaratır insanda...

Memleketimi görmeden sevdim, vatanıma dönme umudu yaşatıyor beni. Elbette bu sadece benim veya Karabağ halkının değil, tüm Azerbaycan halkının hayali - vatanın dönüşü.

Ama bu sonsuz özlemin, bu ıstırabın temelinde ne var? Neden bu kadar uzun süre bekledik? Ne bekliyorduk? Bu soruları cevaplamak zor değil. Çok eski zamanlardan beri ülkemiz güzelliği, zenginliği ve doğasıyla her zaman ön planda olmuştur. Bu, kötü komşularımızın dikkatini çekti ve onları rahatsız etti.Nankör misafirlerimiz olan Ermeniler, 1828'de İran'dan Azerbaycan'a göç ettiklerinden beri Karabağ'ın en güzel ve bereketli topraklarına yerleşmişlerdir. Ancak bir süre sonra ziyaret ettikleri toprakları ele geçirmeye çalışan düşmanlarımız buralara hor baktılar ama hayallerini sürdürmelerine izin vermeyiz. Çünkü bizim topraklarımız kimliği,tarihi bilinmeyen düşmanların vatanı değil.Karabağ,Khurshidbanu Natavan, Yusif Vazir Çamanzaminli, Üzeyir bey Hacıbeyli, Niyazi, Han Şuşinski ve Azerbaycan'ın adını dünyaya tanıtan birçok ünlü sanatçının vatanıydı. Onlar bizim  geçmişimizdir.

Bugün herkes, her Azerbaycan vatandaşı topraklarımızı işgalden kurtarmaya hazır. Geçmişe bakarsak Allahverdi Bagirov, Pehlavan Ferzaliyev, Canpolad Rzayevi və bugün Mubariz Ibrahimov, Ramil Safarov, Chingiz Gurbanov, Polad Hashimov'u görüyoruz. Elbette böyle binlerce oğullarımız bir günde bizi topraklarımıza kavuşturur. Ama biz barışsever insanlarız. Karabağ topraklarımıza savaşla değil barışla dönmek istiyoruz.

Sadece barış istediğimizi ve kendi topraklarımıza kan dökmek istemediğimizi Nisan savaşlarında bir kez daha kanıtladık.Ben o zamanlar bu gerçəkləri böyle kaleme aldım...

 

Sonsuz umutların ışığında biz

Yıllardır,yıllardır barış bekledik

Düşmanı korkuttu hatta gölgemiz

Biz savaşı değil barışı seçtik

 

Gördükce o güzel memleketimi

Doğma yurt hasreti kahr etdi beni

İstersek bir anda düşman haini

Vatan toprağından biz temizlerdik

Biz savaşı değil barışı seçtik

 

Siz hatırlayınız son dövüşleri

Bir göz kırpında gittik ireli

"Ölmek istemezse düşman askeri

Bizim topraklardan def olsun"dedik

Biz savaşı değil barışı seçtik

Ama sonra sabrımızın devam edemediği zaman geldi...Sonra büyük zafer tarihi başladı... Konu Anavatan olsa canımızı vermeye hazırız dedik. Düşman neredeyse 30 yıldır masadaki görüşmelerden anlamadı, son güne kadar barış istediğimizi söyledik.Son olarak 27 Eylül 2020'den itibaren haklarımızı savunarak mücadele etmeye başladık!

Nankör düşmanın zamanında bizden 3-4 yıl içinde aldığı toprakları,şimdi kudretli ordumuz kısa zamanda bizlere kavuşturuyor... 

Evet, bugün de savaşlar devam ediyor ... Tüm Azerbaycan tek bir amaç için birleşti, şimdi bir anne sadece oğlu için değil, tüm kahramanlarımız için dua ediyor.Bir kız sadece erkek kardeşinin değil, tüm kahramanların ardından su atar. O su milletimizin gözünden akan sevinç gözyaşlarına dönüşüyor.Artık zafere daha yakınız ... Şimdi hepimiz Karabağız!!!

Zor zamanlarda yanımızda olanları unutmadık ... Zaferimiz alkışlandığında, bir ses bize daha tanıdıktı daha sıcaktı...Kimlerdi onlar???Türkiye'miz!

Büyük Türkiye Cumhuriyeti'nin desteği hepimizi mutlu etti.Dünyaya tek millet olduğumuzu bir daha kanıtladı Türkiye'miz!

Onların gözlerindeki ışık bizimkinden ayırt edilemezdi, şehadet haberi bizim annelerimizin gözleri gibi o annelerin de gözlerini doldurdu, tüm Türkiye yardım için dua etti, herkes elinden gelenin en iyisini yaptı, biri şiirle, diğeri şarkısıyla,başka biri  dünyaya haykırdığı haberleriğle yanımızda oldu...

Bugün Karabağ’ın muzaffer günleri bizi sevgili Türkiye’ye daha da yaklaştırdı…

Yakında " Azerbaycan bayrağını Karabağ'dan asacağız!"

Kalplerimiz yakında sevinecek!

Atalarımızın endişeli ruhlarının dolaştığı, her karış toprağın içinde şehitlik hayalinin olduğu kutsal topraklarımız özgürleşecek.

O halde Karabağ denilince özlemeyeceğim, anavatanıma döneceğim, yeniden çocuk olacağım, Karabağ'da yaşamadığım çocukluğumu yeniden yaşayacağım...


SEMA ZAMIKKIZI