26 Mayıs 2018 Cumartesi

Kerkükte Neler Oluyor?

Senan Kazımoğlu

12 Mayıs Pazar günü Türkiye’nin sınır komşusu Irak’ta genel seçimler yapıldı. Irak Yüksek Seçim Komiserliği, seçime katılım oranın %44.52 olduğunu bildirildi. Irak’ın diğer bölgelerine bakınca Kerkük’te seçime katılım oranın biraz daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Seçime en çok ilgi gösteren de Türkmen soydaşlarımız oldu. Fakat sandıklar açılıp oylar sayıldığı zaman, hatta tamamı Türkmen ve Arap olan bölgelerde bile PKK yanlısı Kürt partiler %80 üzerinde oy aldılar.  Resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra Kerkük’te insanlar sokaklara dökülerek seçim sonuçlarını protesto ettiler.

Seçime hile karıştığını bildirenler, sadece Türkmen ve Arap değil, Goran (Değişim) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi gibi Kürt partilerde sonuca itiraz eden arasında. Protestocular seçimlerde kullanılan elektronik oy verme cihazında hile yapıldığını bildiriyor. Başta Irak Türkmen Cephesi olmakla sonuçlara itiraz eden partiler, oy sayma işlemine Bağdat Hükümetinin de karışmasını ve oyların elle tek-tek sayılmasını talep ediyorlar.
Türkiye’nin güney komşusu Irakta bunlar yaşanırken doğu komşusu Ermenistan’da da değişikler olduğu görülüyor. Amerika’nın desteğiyle Sarkisyan rejimini devirerek başbakanlık koltuğuna oturan Paşinyan, ülkede adeta kahraman gibi görülüyor. Yönetime gelir gelmez her ne kadarda Rusya ile iyi ilişkileri devam ettirmek istediğini söylese de, yönünü batıya doğru çevirmesi Kafkaslarda ikinci bir Sakaşvili mi doğuyor sorusunu akla getirdi.
Ayrıca Azerbaycan dahil olmakla bölgedeki batı yanlısı bütün medya kuruluşları, yaptıkları haberlerde Paşinyanı ön plana çıkartıyorlar. Buradan da batının, Kafkaslarda Ermenistan’ı, rol modeli yapmak istediğini görüyoruz.
Gürcistan’ı Sakaşvili zamanında bölgede model ülke yaptılar. Fakat Sakaşviliden sonra batı burada tutunamayarak bölgeyi Rusya’ya bırakmak zorunda kaldılar. Ama hala Gürcistan’ı geri almak için uğraşıyorlar. En azından, 2-3 gün önce Gürcistan’da gece kulüplerine yapılan baskını bahane ederek sokaklara çıkan protestocuların, hükümetin istifasını istemesi bunu gösteriyor.
Bu işi Azerbaycan ile de yapamazlar. Çünkü Azerbaycan her adımını Türkiye ile beraber atıyor. Onun için bölgede kullanmaya müsait olan ülke, sosyal ve ekonomik sıkıntılar yaşayan Ermenistandır.
En nihayetinde önceki yazımda da belirttiğim gibi, yakın zamanda bölgede büyük değişiklikler olacak. Kafkaslar yeniden şekillenirken kesinlikle Türkiye’nin de vakit kaybetmeden müdahil olması gerek. Elbette oyuncu olarak değil, oyun kurucu olarak...