31 Ocak 2016 Pazar

Mehmet Emin Resulzaden'i Ruslara Satan Adam

Araştırmacı Adalet Tahirzade Mehmet Emin Resulzade'nin hayatı ile ilgili yeni tarihi gerçekleri ortaya çıkardı. Tahirzade  açıklamasında Resulzadenin hapsine yardım eden kişinin resimlerini de sundu:

Seferbeyov Aliabbas Nesrulla oğlu
  "1920 yılının Nisan ayında Sovyet hakimiyeti kurulduktan sonra Rəsulzade bir grup silah arkadaşı ile birlikte İsmayıllı ilçesinin Lahıc köyünde saklanıyor. Fakat orada çok kalamıyorlar. Yerlerini değiştirmek için gitdikleri İsmayıllı ilçesinin Aşık Bayram köyü yakınlarında hükümet güçleri tarafından hapsediliyorlar. Resulzade’nin ve arkadaşlarının yerini ise Lahıc köyünde yaşayan Aliabbas Nesrulla  oğlu Seferbeyov haber verdi. Bu "hizmetine" göre komünistler ona tüfek hediye etdiler.
 A.Tahirzada, A.Səfərbəyov hakkında bilgileri ve resimleri KGB-nin arşivinden elde ettiğini söyledi: "Bu olaydan bir süre sonra A.Seferbeyovu hapsediyorlar. O da hükümete sadakatini kanıtlamak için o zaman Resulzadeni sattığını bildirir. Ben bu bilgileri A.Seferbeyovun soruşturmaya verdiği ifadelerinden aldım. Başka kaynaklarda da bu konuda bilgiler var. Fakat sonradan olayı örtbas  için onu da kurşuna diziyorlar".

Musa Carulla Bigiyev


A.Tahirzade aynı zamanda Resulzaden'i hapisten tahliye edildikten sonra yurt dışına gitmesine yardım eden iki kişinin hizmetlerini de vurguladı. Onun anlattığına göre, müsavatçı doktor Dadaş Hasanzade ve Kazan Türklerinin ünlü ilahiyatçısı Musa Carulla Bigiyev, Resulzadenin  St. Petersburg’tan Finlandiya'ya kaçmasına yardım ettiler.

Dadaş Hasanzada

 "Muhammed Emin'in St.Petersburg'da Finlandiya'ya kaçışını organize edenler içerisinde müsavatçı Dadaş Hasanzade de oldu. Onlar Resulzadeni tekneyle Finlandiya'ya götürdüler. Bu işte ona Kazanda yaşayan ilahiyatçı Musa Bigiyev de yardım etdi. Kommunustlər sonra D.Hasanzaden’i ağır işkenceler altında zindanda vahşice öldürdü. Fakat ne yazık ki, onun hakkında şimdiye kadar bir makale bile yazılmamış".

KAYNAK: Axar.az