3 Haziran 2015 Çarşamba

Çocuklarımız Türkiye Sayesinde Hayatta

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci: Bize gelen TIR’ların durdurulması 200 Türkmen köyünün IŞİD’in eline geçmesine neden oldu. Türkiye’nin yardımları olmasaydı Türkmen soykırımı yapılırdı…
Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili tartışmalara son noktayı Suriyeli Türkmenler’in 2 numaralı ismi Tarık Sulo Cevizci koydu. SABAH’a konuşan Cevizci, “Türkiye olmasaydı Türkmenler’e soykırım kaçınılmaz olurdu” dedi. İşte özetle anlattıkları:

‘AHLAKSIZCA BULUYORUZ’

Bize gelen TIR’ların durdurulması 200 civarında Türkmen köyünün IŞİD kontrolüne geçmesine neden oldu. Türkiye, bizim hayatta kalmamızı sağlayan her türlü yardımı yapıyor. Çocuklarımızı Türkiye sayesinde koruduk. Türkiye’nin dışında hiçbir desteğimiz yok. Bize yapılan yardımların iç siyasete alet edilmesini ahlaksızca buluyoruz. Bize soykırım uygulanırken, bu yardımların gündeme getirilmesi ve sanki yanlış bir şeymiş gibi gösterilmesi sadece düşmanlarımızı sevindirir. Biz soykırımın eşiğinden döndük.
Suriye’de Türkçe konuşan ve Türk olduğunu kabul eden 1.5 milyon var. Türk olmasına rağmen asimile olan 2 milyonla birlikte toplam 3.5 milyon Türkmen Suriye’de yaşıyor. Türkiye ayrım yapmaksızın bu 3.5 milyon kişiye ve Suriye’de mağdur olan herkese yardım yapıyor. Bize yapılan yardımlar 2012’de başladı. Halep, Hama, Humus, Bayır Bucak, Şam, Golan ve Rakka bölgelerinde yaşayan Türkmenler, Türkiye sayesinde hayatta. 2012’de şiddet ortamı artınca Türkmen bölgeleri çatışmaların merkezi haline geldi. Her türlü sıkıntı yaşandı. Türkmenler’in canı çok yandı. Çok sayıda Türkmen bölgelerini terk etti. Bir taraftan IŞİD diğer taraftan da Esad güçlerinin arasında kaldık. Resmen iki ateş arasında soykırımla karşı karşıyayız. Son dönemlerde PYD de bize saldırmaya başladı.
Füzelerle, uçaklarla, varil bombalarıyla bombalandık. Böyle bir ortamda tek destekçimiz Türkiye. Bu kriz devam ediyor. Türkiye en başından beri diplomatik, lojistik ve insani her türlü yardımı yapıyor. Neye ihtiyacımız varsa gönderiyor. Hayatta kalmamızı sağlayacak her türlü yardımı Türkiye’den alıyoruz. Diğer ülkelerin hiçbiri yardım etmiyor.Türk varlığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bugüne kadar 35 bine yakın Türkmen öldü. Türkiye olmasaydı Cenevre’ye bile davet edilmezdik. Dünya Türkmenler’i yok sayıyor. Bizimle ilgilenen bir tek Türkiye var.

AĞABEYİM KARŞILAYACAKTI

TIR’ların durdurulması, onlarca kişinin ölümüne neden oldu. TIR’lar durdurulduktan iki gün sonra IŞİD, 200 civarında Türkmen köyünü ele geçirdi. O TIR’ların biri Halep’e, biri de Bayır Bucak bölgesine gidiyordu. Halep’e giden TIR’ı ağabeyim Silo Sulo Cevizci karşılayacaktı. O dönem ağabeyim Türkmen ordusu komutanlarından biriydi. Ben de oradaydım. Biz o TIR’ı alamadığımız için IŞİD bölgeyi ele geçirdi. Türkmen bölgelerinin önemli bir kısmı o hadiseden sonra kontrolümüzden çıktı.

‘CUMHURİYET’…

Cumhuriyet’te geçen haftaki haberden sonra IŞİD intikam alırcasına 7 Türkmen köyüne baskın yaptı. 18 kişi öldü. 50 kişi kayıp. Onlarca aile köyleri boşalttı. TIR’lara yapılan baskınlar ve Türkmenler’e yapılan yardımların bu şekilde iç siyasete malzeme edilmesi bize büyük darbe vurdu. TIR’ların durdurulması IŞİD’e yaradı. İşgalin vahşeti altında onbinlerce Türkmen yaşıyor. Bu baskınlar ve yardımların bu şekilde gündeme gelmesi bizi hedef haline getirdi.

‘SİYASETE ALET EDİLİYOR’
Suriye Türkmenleri Meclis Eski Başkanı Samir Hafez: Türkiye’den yardım geliyor ki biz ayakta durabiliyoruz ve bu saldırılara karşı savaşabiliyoruz. Yardım gelmeseydi biz nasıl beş sene ayakta durabilirdik? Bu TIR olayından sonra çekingenlik başladı. Muhalefetin bu konuyu siyasete alet etmemesi lazım. Bizi büyük tehlikenin içine sokuyorlar.

250 TIR, 600 KAMYONLA YARDIM

Türkiye, AFAD, TİKA ve Kızılay’la Irak Türkmenleri’ne 250 TIR gıda, kıyafet ve ilaç gönderdi. 4 yılda Suriye Türkmenleri’ne bin 600 kamyon insani yardım ulaştırdı. Türkiye’de şu anda 35 bin civarında Türkmen bulunuyor.

Kaynak: Turkmenajans.net