21 Haziran 2015 Pazar

Cennetlik Bir Evlilik Yapmanın Yolları

Cennetlik bir Evlilik Yapmanın Yolları
Elsa Febiola Aryanti , birlikteliğimizden yola çıkarak nasıl sonsuz sevgiye ulaşabileceğimizi inceliyor.
İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen millet için dersler vardır. (Rum Suresi, 21. Ayet)
Bir evlilik yapılması ve devam ettirilmesi, iman ve samimiyet ile birlikte güçlendirilmiş süregelen bir süreçtir. Kolay olarak bilinen bir yolculuk değildir ve herhangi bir evli çift, size iyi yağlanmış bir makine gibi çalışmadığını söyleyecektir. Aslında birçok geçici kesintiler olabilir; hatta bazen aksaklık bile olabilir özellikle monotonlaştığında. Bazı günlerde evli çiftler birbirlerini iyi bir şekilde anlayamazlar. Sorunlardan kurtulmanın en etkili yolunun tartışmak olduğu düşünülür.
Evlilik, hayatın gerçeklerinden dolayı bizi bunaltabilir öyle ki eşimizin evlendiğimiz zamanki ile aynı kişi olmadığını hissetmemize yol açabilir.
Evlilik bir yolculuk ve hayat sürecidir. Evliliği başlatmaya cesaret edenler için sorunlar çıkarabilir ancak – samimiyet ve iman ile – bu dünyada onların üstesinden gelinebilir.

İyi Eş Olma Rehberi

Merhamet, mutlu bir evliliğin önemli bir unsurudur. Eksik yönlerin anlaşılması ve kabul edilmesi ile birlikte daha kolayca iyileştirme çabaları gösterilebilir. Evliliğinizi daha da iyileştirmenize yardımcı olacak diğer özellikler ve nitelikler aşağıdaki gibidir:
Yargılamadan iletişim kurun. Kin ve kızgınlık duygularınızı kontrol edin ve sorunları kalbinizdeki muhabbet ile açıkça ve dürüstçe konuşarak halledin.
Pozitif olun. Kabul, merhamet ve liderlik, ideal bir Müslüman kocanın özellikleri olduğu gibi pozitif bir bakış açısına sahip bir hanım da onun için hazine değerindedir.
Size gösterilen güveni karşılıksız bırakmayın. Hayat arkadaşları olarak bizlerin birbirimizin en önemli destekçileri olmamız gerekir. Dolayısıyla eşinizin sırları ve sorunları ile birlikte güvenebileceği biri olun. Bu başlı başına bu yalan dünyadaki bir mücevher gibidir.
Dinleyin. Konuşmalar esnasında kulağınızı tam olarak eşinizi verin – eşiniz sizinle konuşmaya yada sohbet etmeye geldiğinde akıllı telefonunuzu cebinizden çıkarmayın.
Affedin. Bazen bir şeyleri bırakmakta zorlanıyoruz. Affetmeye çabalarken kötü sözler söylemeyin, şikayet etmeyin veya dırdır etmeyin. Bunun yerine enerjinizi çözümler bulmak, uzlaşmak ve devam ettirmek için harcayın.
Şen şakrak olun. Günler boyunca iyi işler yapmaya devam ederken evinizde keyifli bir ruh hali olması için eğlenceli olmayı unutmayın. Birbirinizin rehberi, koruyucusu ve ruh eşi olmanın keyfini çıkarın.
Güçlü bir birlikteliği devam ettirmek, sürekli ve tutarlı bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu yüzden Nisa Suresi, 19. Ayette belirtildiği gibi belki de iyi eşler, hafife alınamayacak bir nimettir: “…Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız, bilin ki sizin hoşlanmadığınız bir şeye Allâh çok hayır koymuş olabilir.”
Sonsuza Kadar-Ahirette de Birliktelik
Evlilik, bir ibadettir ve imanımızın bir parçasıdır. İslam’da birlikteliğimize çaba göstermemiz, iyi işler yapmaya bağlıdır. Furkan Suresi 74. Ayette huzurlu ve faziletli bir evlilik isteği ifade edilmektedir: “Ve onlar: «Rabbimiz, bize eşlerimizden ve soyumuzdan, gözün aydınlığı olacak (çocuklar) armağan et ve bizi takva sahiplerine önder kıl,» diyenlerdir.”
İslam’da evliliğin sadece o özel insanı bulmak değil aynı zaman sizinle birlikteliğini ahirete kadar götürecek olan bir eş ile birlikte olmak olduğunu söyleyebiliriz. Evlilik, Allah’ın huzurunda ve Allah rızası için yapılır. Yalnızca Allah’ın evlilikle birlikte ortaya çıkan engellerde, karışıklıklarda ve sorunlarda size rehberlik edebileceğine inanın ve iman edin.
İman ile birlikte samimiyet, Cennetlik bir evliliğin temel yapıtaşıdır. Evliliğinizin, – birlikte ve bireysel olarak – hem daha iyi hem de daha güçlü insanlar olmanız yönünde fayda sağlaması için çaba harcayın.
Allah evliliğinizi dünya cennetine çevirsin ve Cennette sadece ikiniz için yer ayırsın..

Kaynak: Suffagah.com