6 Haziran 2015 Cumartesi

Aile Bunalımı

Senan Kazımoğlu
senan@turkata.com

Birkaç gün önce Azerbaycan, Bakü, bir annenin 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihara teşebbüsü haberiyle sarsıldı. Bir anne, biri 2 yaşında, diğeri de 10 aylık olan küçük çocuklarını nasıl katlede bilir???

Anne intihardan önce: "Ben hayattan bıktım. Böyle yaşamak istemiyorum. Ben şeytanın yolu ile gidiyorum. Çocuklarımı da kendimden sonra kimseye emanet etmiyorum” diye bir mektup bırakmış. Bu ister satanistik eylem olsun, ister psikolojik rahatsızlık olsun, ister sosyal ekonomik durumun aşağı olması nedeniyle olsun farketmez. Gerçek şu ki, toplumumuzda aile bunalımı durmadan artıyor. Aile ile ilgili vakaların sayısındaki artış da bunu bir daha isbat ediyor.
Bir toplumu çökertmek istiyorsanız aileden başlayın demişler. Her taraftan aile değerlerimize saldırıyorlar. İster internetle, ister bayağı televizyon programlarıyla, istersede ahlak dışı diziler, filimlerle. Ailelerimiz tehlike altında. Ne yazık ki, buna karşı bizler rüzgarın önündeki mum misali savunmasızız.
Başka ülkelere bakıyoruz. Bu konuda hayatımızın her alanında eğitici televizyon programları yapılıyor. Metroda, otobuste bröşürler dağıtılıyor. Ancak ne yazık ki, bizde böyle kurumlar, Sivil Toplum Kuruluşları olsa da bu konuyla ilgilenen, bunu nizamlayan mekanizma yok.
Bizim beynimizi yıkıyorlar. Bizi aile değerlerimizden uzaklaştırmağa çalışıyorlar. 7 defa evlenmiş, boşanmış ve şimdi flörtü bulunan birisini bilirkişi olarak aile programına davet ediyorlar.
Eskiden insanlar bir lokma ekmeye muhtacken ailedeki çocuk sayısı 5”den az olmuyordu. O zamanlarda böyle aile bunalımları bu kadar çok değildi. Ama günümüzde en çok çocuk sayısı 5”den yukarı değil. Şimdi adam ayda 2 bin dolar aylık alıyor, ikinci çocuğum olursa nasıl geçindiririm diye ikinci çocuğu istemiyor. Oysaki Yüce Dinimiz İslam çocuğun rızkını ALLAH”ın vereceğini söylüyor. Ama nerde insanlarda o güven.
Bizim beynimize o kadar az çocukluluğu aşılamışlar ki, aile değerlerine bağlı muhafazakar kesim bile 3 çocuğu olan birine şaşırıyor.
Bir psikologdan duymuştum. İnsanlarda egonun artmasının sebebi az çocuklulukmuş. Kardeşler arasında paylaşmayı öğrenemeyen, yarın büyüyünce elbette egosu ona hakim olur.
Kısaca bizi biz yapan, bizi ayakta tutan aile değerlerimizdir. Her ne olursa olsun hiç bir zaman aile değerlerimizden vazgeçmemeliyiz. Çünki aile değerlerini yitirmiş toplum yok olmaya mahkumdur.