26 Mayıs 2018 Cumartesi

Otobüs Eziyeti

Senan Kazımoğlu
Toplu taşıma modern toplumların olmazsa olmazlarından biridir. Ancak, günlük hayatı kolaylaştıran, insanları, okullarına, işlerine, sevdiklerine ulaştıran toplu taşımalar bazen insanlar için çileye dönüşüyor. Nasıl mı?
Öncelikle onu söylemekte yarar var ki, Konya’daki toplu taşıma sistemi birçok şehirde hatta bazı gelişmiş ülkelerde bile yok. Bu konuda Büyükşehir Belediyesini takdir etmek gerek. Fakat bununla birlikte yine toplu taşımalarda, özellikle de otobüslerde birçok sıkıntıyla karşılaşa biliyoruz. Bu sorunların mevsimlik olarak gerçekleşenlerden bazıları, otobüs şoföründen, bazıları da, güzergah veya otobüsün kendisinden kaynaklanıyor.

Kışın olan sorunlardan bahsedersek, en çok karşılaştığımız durum, otobüslerde ısıtıcıların çalışmamasıdır. Bundan başka, bu kış en çok şahit olduğum bir sorunda, otobüslerin bazen geç geç temizlenmesi, bu sebeple de otobüslerin tozlu olmasıdır. Otobüste hareket ettikçe içeride toz dumana karışıyor. Bu durumda da ya tozdan nefes alamaz duruma geliyorsun, ya da, camı açmak zorunda kalıyorsun.
Yaz aylarına gelecek olursak, otobüs yolcularının en çok şikayet ettiği şey hiç şüphesiz bazı otobüslerde klimaların çalışmıyor olmasıdır. Otobüslere her yaştan, sağlam veya sağlık sorunları olanlarında bindiği düşünürsek, yolcuların dolu olduğu hatlarda bazen çok büyük sıkıntılara sebep oluyor. Örnek olarak söyleyeyim ki, otobüste kaç defa sıcaktan bunalıp baygınlık ve nöbet geçirenlere kendim bizzat şahit oldum. Birde bunun Ramazan ayında olması daha çok sıkıntılar yaşatıyor insanlara. Bazı otobüslerde gerçekten klimalar çalışmazken, bazılarında da, şoföre kaç kere söyledikten ve otobüste baygınlık geçirenler olduktan sonra açılıyor klimalar. Daha ben pencereleri kilitleyen şoförlerden bahsetmiyorum bile…
Gel gelelim otobüsteki yolculara. Sadece otobüslerde ve şoförlerde sıkıntı olmuyor. Bazen sorun çıkaranlar yolcular oluyor. Suçlu olduğu halde şoför ile tartışan, şoförü tehdit eden, arkada boş yer olduğu halde arkaya ilerlemeyip insanlara eziyet veren, çocuk veya engelli arabası için ayrılmış yerlerde durup, onlara sıkıntı çıkaran yolcularla da karşılaşıyoruz.

Sonuç olarak toplu taşıma bir medeniyettir. Gelin hep beraber bu medeniyeti eziyete çevirmemek için uğraşalım. Aksi halde bu sıkıntıların sonu gelmeyecek.