23 Ocak 2017 Pazartesi

Yegane Çare Azerbaycan Askeri

Senan Kazımoğlu
senan@turkata.com

Yaklaşık bir haftadır Azerbaycan gündemi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrovun: “Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi değildir” ifadesiyle çalkalanıyor.
Aslına bakarsanız her ne kadar Azerbaycan’da Lavrovun bu ifadesi tepkiyle karşılansa da beklenmeyecek bir şeyde değil. Zira bugün Azerbaycan’da yediden yetmişe herkes bilir ki Karabağ’ı alanda şuan işgali devam ettiren de Rusya’dır. Ermeniler sadece piyondur. Ancak bunu söyleyen Rusya, Karabağ sorunun çözümü için arabuluculuk yapan AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu üyesidir. Bu grubun diğer iki üyesi de Yahudi lobisinden en büyük ikinci güçlü lobi olan Ermeni lobisinin hakim olduğu ABD ve Avrupa’da Ermenilerin en güçlü olduğu ülke Fransa olduğunu hatırlatırsak Karabağ sorununun 23 yıldır neden hala çözülemediğini anlamışsınızdır sanırım. Zaten Azerbaycan halkının da bu teşkilata zerre kadar itimadı yok. Bu teşkilatın Azerbaycan’ı oyalamaktan başka bir işe yaramadığı herkesçe malum.






Ermenistan’ın, Azerbaycan toprağı olan Karabağ işgal ettiği BM başta olmakla dünyanın önde gelen çeşitli kurum ve kuruluşlarca onaylanmıştır. Ayrıca bu kurumların kabul ettiği kararlarda Ermenistan’ın kayıtsız şartsız işgal ettiği Karabağ toprağından çekilmesi, eğer çekilmezse Azerbaycan’ın askeri yolla bu toprakları geri alma hakkını bulunduğu belirtiliyor. Ancak biz 23 yıldır sabrediyoruz. Çünkü Uluslararası siyasette ikiyüzlülük var. Ateşkese rağmen Ermeniler hala bizi askerlerimize ateş ediyor şehit veriyoruz, ancak biz taaruza kalktığımız zaman barışı bozan biz oluyoruz. Yani anlayacağınız Uluslararası teşkilatların onayladığı kararlardaki “askeri yolla bu toprakları geri alma” hakkını bize vermiyorlar. Lakin sabırda bir yere kadar.

Bugün Azerbaycan ordusu modern silahlarla donatılmış ve değil Karabağ’ı, 1918 yılına kadar bizim toprağımız olan Erivan’ı bile almaya kadirdir. Bunun son örneği de geçen yıl ki Nisan savaşlarıdır. Nisan savaşları Azerbaycan için bir milattır. 23 yıldır işgal altına olar topraklarımızdan bir kısmını çok kısa zamanda geri aldık. Ancak yine Rusya ve diğer devletlerin araya girmesiyle bizim hareketimiz durduruldu. O zaman Rusya sorunun en kısa zamanda çözüleceğini garanti etti. Ermenistan da söz verdi. Ancak geçen bir yılda 23 yıldır olduğu gibi ne Ermenistan sözünü tuttu, nede Rusya üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirdi.

Nisan savaşları bize bir şeyi daha öğretti. Ne Rusya, ne Fransa, ne ABD nede diğer Uluslararası kurum ve kuruluşların bize faydası var. Karabağ’ımızı işgalden kurtaracak yegane çare Azerbaycan Askeridir!!!